January 09, 2011

kau tengok macamana orang Melayu berniaga

baik,segala ceritarama berlaku time aku nak keluar pergi isi air dalam botol air gedabak tu. sebab tangki air kosong kat rumah dah kosong. wau.

jadi,baiklah. aku pun ambik kunci ketera,and masuk kereta. turned on the engine and drove. itu kereta abah so i expected ada duit syiling. fyi : machine air tu only accpets coins. hampeh kan.i know.

dah pandu sampailah ke simpang pak guard,and stop jap. check ada ketak syiling. cari punya cari.takdak. _._!
tapi ada 100bills dengan seringgit banyakbanyak.tak banyak sangat pun,2 ringgit ja. hm. seringgit pun takpa lah.nanti pegi sundry shop beli sweets,dapat balance syiling. orait. niat dah baik dah.

bawaaaak kereta,park depan 7E. keluar kereta.

masuk shop A.

first thing i did was pergi tengok kotak kotak sweets yang dia jual. harganya 4biji,20 seng.
so i took 2bijis. 10 seng la kan.
pergi counter,letak sweets tu atas counter. tengok muka pakcik pakai songkok tu. and the conversation went kinda like this

pakcik: oh.takde duit syiling la dik.
me: takde langsung?
pakcik: hm.langsung takde.
me: masyaAllah.hm takpe ah. makaseh eh.


KEPALAHOTAK ANDA TAKDE DUIT SYILING! habis macamana kau berniaga pakcik? tau la nak saving duit syiling and kau nampak aku pegang botol air kat ketiak aku tu. memang la aku nak isi air. simpati sikit pun takde? kerjasama sikiit pun tadak? macamana Melayu yang kata dapat hak istimewa ni nak maju. boleh tahan %@$#&! gak kau ni kan. no wonder takdak orang nak datang kedai kau pun !

sakai. no matter. tenangkan minda.

keluar kedai dan tuju ke arah kedai B. kedai tu owner dia Indian fellah. sama dgn pekerja pekerja dia. ada sorang tu bestfriend aku. (biasala tu)

then masuk,carik sweets,ambil 2. and to the counter.letak 2 tu atas counter.

pekerja: lah,ini kah? syiling tadak?
me: tadak. illek.
pekerja : hm.

dia tekan tekan tekan computer dia,and bagi baki 90 seng.

NOW THAT'S BERNIAGA. congratulations kedai B. and thankyou very much eventhouh it's only a small matter to look at.

i walked towards the machine air,masukkan 50 seng. tungguuu air keluar..dah full dah,haaaaaah..lega. settle kerja. but ada lagi 20 seng dalam machine tu sebab air untuk botol tu cuma kena guna 30 seng je.so 20 seng tu burn ah.
and ada lagi 40 seng dalam pocket.

dalam minda berfikir,"kalau aku pergi ke kedai A tadi tu,and teach the Malay fella a lesson,kan berguna."

and i did went to kedai A. masuk dalam,ambik 4 biji sweets pulak. so 20 seng je.

letak atas counter,

me: 20 sen eh?
pakcik: ha'ah
me: nah ambik 40 sen. takde duit syiling langsung kan?
pakcik: oohh terimakasih.

and keluar kedai dengan tenangnya.
dalam hati dok cakap,"AMBIK KAU SETEPEK !"

a message to Malay businessmen and women :
tolonglah jangan buat benda macam ni doh. sesama sendiri pun taknak tolong,macamana nak maju. asyik kena ketuk dengan yang lain je. pergi bengkel,kena kencing gak.orang Melayu jugak! sedih doh tengok benda macam ni. nak mengaku Melayu pun susah nanti. tolonglah.sudah lah.

kepada yang membaca,sorry kalau terkasar bahasa,but that is Malay right now.so let's hope that we'll be better in the future.


-Oz-








4 comments:

  1. ohh segan aku dgn bangsa sendiri :|

    ReplyDelete
  2. pakcik tu niaga dia baru 1 tahun.sales SEBULAN baru berapa.India tu niaga dah lama..ntah-ntah 1 tahun pertama (masa memula2 niaga) dah kena maki dengan kustomer.tu yang phobia....

    aku pernah kena `maki` dengan sorang nonbumi..punca apa? tak angkat phone call.aku bukan apa bertalu2 call masuk.pening kepala aku.

    ReplyDelete
  3. K.I.T.T,kedai runcit tu dah 7-8 tahun dah la kau nak merepek apa baru 1 tahun.

    ReplyDelete